2016. szeptember 7., szerda
GESZTENYÉS TEKERCS
Ismét gesztenyés tekercset sütöttem,megunhatatlan nálunk,nagyon finom!
Bemásolom ide is a receptet. Annyi a különbség,hogy most nem állítva tettem a tepsibe,hanem fektetve.
Tészta:
13 g friss élesztő
1 mk cukor
170 ml langyos tej
190 g Nutri free mix per pane
10 g tápiókakeményítő
50 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
1 mk Útifűmaghéj,a por változata
3 ek gyümölcscukor (vagy 3 ek cukor)
50 g margarin
+a tetejére 1 tojássárgája,1 ek tejjel elkeverve
Gesztenyekrém:
1,5 dl tej
folyékony édesítőszer (vagy cukor)
1,5 púpozott ek rizsdara
25 dkg gesztenyemassza (cukormentes)
3-4 tk rumaroma (ízlés szerint)
1 tk vaníliás fruktóz (vagy vaníliás cukor)
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben 1 mk cukorral. A száraz hozzávalókat elkevertem a dagasztógép táljában. Majd hozzáadtam az élesztős tejet és elkezdtem géppel dagasztani. Amikor már összeállt,hozzáadtam az olvasztott margarint és alaposan kidolgoztam a tésztát. Letakarva,meleg helyen kb.1 órát hagytam kelni.
Ezalatt megcsináltam a gesztenyekrémet. A tejet,az édesítőt és a rizsdarát egy lábosba tettem és tejbegríz állagúra megfőztem. Amikor langyosra hűlt hozzáadtam a gesztenyemasszát,a rumaromát,a vaníliás fruktózt és még egy kevés édesítőszert és alaposan kikevertem a krémet.
Miután megkelt a tészta téglalap alakúra kinyújtottam és rákentem a kikevert tölteléket. Majd a hosszabbik oldalától feltekertem a feléig,és megismételtem a másik oldaláról is. Felszeleteltem és belefektettem a sütőpapíros tepsibe a tekercseket. Lekentem a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokos előmelegített sütőben megsütöttem.
2016. szeptember 6., kedd
ALMÁS PITE
Tegnap este nézegettem az elmentett receptjeimet és erre az almás pitére esett a választásom. A recept innen van,Kiss Dóritól. Nagyon-nagyon finom lett!
Kisebb módosításokat végeztem rajta,mert nem volt Mester süteménylisztem és édesítőszerrel készítettem.
Először a tölteléket készítettem el,mert annak ki kell hűlnie.
6 nagyobb alma
1 citrom leve
1,5 dl víz
2 ek folyékony Süssina édesítő vagy 3 ek cukor
0,5 dl víz+1 cs vaníliapuding
20 g margarin
1/2 tk fahéj
A megpucolt és apró kockára vágott almát beletettem egy lábosba. Ráöntöttem a citrom levét,a vizet és az édesítőt. Miután 2-3 percig rotyogott,hozzáadtam a kikevert pudingot és besűrítettem vele az almát.
Levettem a tűzről és belekevertem a margarint és megszórtam fahéjjal. Ezután hagytam kihűlni!
Tészta:
15 dkg Schar mix b liszt
10 dkg Nutri free pasta fresca liszt
10 g Süssina por vagy 50 g cukor
1 tk vaníliás fruktóz vagy vaníliás cukor
13 dkg margarin
1 tojás
Tetejére:
1 ek tej+1 tojássárgája
A liszteket elkevertem az édesítővel és a vaníliás fruktózzal. Majd belemorzsoltam a margarint és hozzáadtam a tojást. Alaposan összegyúrtam a tésztát. Ezután rizslisztes szilikonlapon vékonyra kinyújtottam,majd átemeltem a pite formába. Óvatosan belenyomkodtam és levágtam a felesleget a széléről. Rákanalaztam a kihűlt tölteléket és elegyengettem rajta..A maradék tésztát összegyúrtam és csillagokat szaggattam belőle,ezeket elrendeztem a tetején. Lekentem a tejes tojássárgájával és 170 fokon megsütöttem,kb 30-35 perc alatt.