2016. november 30., szerda
LINZER
A képen látható linzer lisztkeverékből készítettem ezeket a linzereket. Ez most tartalmaz cukrot,mert a keverékben már benne volt. Ajándékba kaptam és ezért kipróbáltam. Csak tojást és margarint kellett hozzáadni és összegyúrni. Finom lett,de inkább kekszes jellegű,nem omlós linzer.
UPDATE: másnapra a lekvártól megpuhult és igazi finom linzer lett belőle!!!
1 zacskó (395 g) lisztkeverék
2 tojás
125 g margarin
Ezeket összedolgoztam,majd különböző formákat szaggattam belőle. Sütőpapíros tepsiben,180 fokon világosra megsütöttem. Miután kihűlt,kettőt lekvárral összeragasztottam.
SAJTOS VARIÁCIÓK
Marika receptjét továbbgondolva készítettem ezeket a sajtos ropogtatni valókat. Az ötlet Kohári Évitől van,nagyon köszi! Kicsit változtattam a receptem,joghurt helyett tejfölt tettem bele. Így is nagyon finom!
250 g Nutri free mix per pane liszt
50 g Beiker liszt
190 g vaj
150 g tejföl
150 g reszelt trappista sajt
1 tk só
Tetejére:1 tojás
reszelt sajt
köménymag
szezámmag
SONKÁS-SAJTOS HÁROMSZÖG
Ezt a receptet (Veronikától van) gyakran sütöm,mert nagyon finom és a fiam tízóraira viszi az iskolába. Eddig sajtos-szalámis változatban készítettem,de most kipróbáltam a sonkás-sajtos variációt. Nagyon jó lett ez is!
200 g Schar mix b liszt
110 g Beiker liszt
40 g Nutri free mix per pasta fresca liszt (eredetileg ez is Beiker liszt)
2,5 dl tej
1 mk cukor
25 g friss élesztő
1 mk Fiber Husk
1,5 tk só
2 ek olaj
+1 tojás a kenéshez
2,5 dl tej
1 mk cukor
25 g friss élesztő
1 mk Fiber Husk
1,5 tk só
2 ek olaj
+1 tojás a kenéshez
Töltelék:
2 ek tejföl
sonka
reszelt sajt
csemege kukorica
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben 1 mk cukorral. A száraz hozzávalókat elkevertem a dagasztógép táljában. Majd hozzáadtam az élesztős tejet és elkezdtem géppel dagasztani. Amikor már összeállt,hozzáadtam az olajat és alaposan kidolgoztam a tésztát. Gombócot formáltam belőle és rizslisztes deszkán vékonyra kinyújtottam. Megkentem tejföllel,megszórtam kockára vágott sonkával,kukoricával és reszelt sajttal. Feltekertem,mint a bejglit és háromszögekre felvágtam. Sütőpapíros tepsibe tettem őket,lekentem felvert tojással és megszórtam szezámmaggal. 50 fokos sütőben kelesztettem kb 20 percig,majd 180 fokon megsütöttem.
2016. november 25., péntek
BEJGLI
BEJGLIT sütöttem ma, nem véletlen a csupa nagybetű, mert FANTASZTIKUS lett!!! Nagyon-nagyon finom és puha! Az igazi nagybetűs bejgli, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Örök hálám érte Puskás Bettinek! Az eredeti receptet kicsit átvariáltam, de csak apró módosításokat végeztem. Cukor helyett fruktózt tettem a tésztába és édesítőt a töltelékbe.
Update: A tej mennyiségét csökkenteni kell 25 grammal, mert a liszt most kevesebb folyadékot vesz fel.
A receptben javítottam!
25 dkg Nutri free mix per pane liszt
13 g friss élesztő
30 g gyümölcscukor vagy 40 g cukor
1 M-es tojás (az enyém 50 g volt)
55 g puha Rama margarin vagy vaj
100 g meleg,de nem forró tej
Tetejére:1 tojás
A lényeg az, hogy a margarin, a tej és a tojás együtt 205 g legyen. Tehát először lemértem a margarint és a tojást együtt, ami 105 g volt. Ezért 100 g tej kellett még hozzá ,az egész a tojás nagyságától függ.
Én friss élesztőt használtam, amit kevés cukorral felfuttattam a meleg tejben. A dagasztógép táljába kimértem a lisztet és a gyümölcscukrot. Majd hozzáöntöttem az élesztős tejet, a puha margarint és a tojást. A géppel összedagasztottam, ezután letakarva meleg helyen 1 órát hagytam kelni.
Amíg kelt a tészta,elkészítettem a tölteléket:
Mákos:
10 dkg darált mák
1 dl tej
fél citrom héja
folyékony édesítő vagy 60 g cukor
15 g rizsdara
Diós:
10 dkg darált dió
1 dl tej
fél citrom héja
folyékony édesítő vagy 60 g cukor
30 g GM zsemlemorzsa
A 2 dl tejet és a 3 ek folyékony Süssina édesítőt felforrósítottam. Majd a felét a mákra, másik felét a dióra öntöttem. Beletettem mindkettőbe a citromhéjat, a diósba a zsemlemorzsát, a mákosba a rizsdarát és elkevertem őket.
Teljesen kihűtöttem!
Miután megkelt a tészta, kettéosztottam és mindkettőt rizslisztes szilikonlapon téglalap alakúra kinyújtottam. Megkentem a diós töltelékkel az egyiket, a rövidebb oldalait kissé behajtottam, majd feltekertem. Így jártam el a mákossal is. Sütőpapíros tepsibe fektettem a rudakat, lekentem mindkettőt felvert tojással és megszurkáltam villával. 180 fokos előmelegített sütőben kb.25-30 perc alatt megsütöttem.
13 g friss élesztő
30 g gyümölcscukor vagy 40 g cukor
1 M-es tojás (az enyém 50 g volt)
55 g puha Rama margarin vagy vaj
100 g meleg,de nem forró tej
Tetejére:1 tojás
A lényeg az, hogy a margarin, a tej és a tojás együtt 205 g legyen. Tehát először lemértem a margarint és a tojást együtt, ami 105 g volt. Ezért 100 g tej kellett még hozzá ,az egész a tojás nagyságától függ.
Én friss élesztőt használtam, amit kevés cukorral felfuttattam a meleg tejben. A dagasztógép táljába kimértem a lisztet és a gyümölcscukrot. Majd hozzáöntöttem az élesztős tejet, a puha margarint és a tojást. A géppel összedagasztottam, ezután letakarva meleg helyen 1 órát hagytam kelni.
Amíg kelt a tészta,elkészítettem a tölteléket:
Mákos:
10 dkg darált mák
1 dl tej
fél citrom héja
folyékony édesítő vagy 60 g cukor
15 g rizsdara
Diós:
10 dkg darált dió
1 dl tej
fél citrom héja
folyékony édesítő vagy 60 g cukor
30 g GM zsemlemorzsa
A 2 dl tejet és a 3 ek folyékony Süssina édesítőt felforrósítottam. Majd a felét a mákra, másik felét a dióra öntöttem. Beletettem mindkettőbe a citromhéjat, a diósba a zsemlemorzsát, a mákosba a rizsdarát és elkevertem őket.
Teljesen kihűtöttem!
Miután megkelt a tészta, kettéosztottam és mindkettőt rizslisztes szilikonlapon téglalap alakúra kinyújtottam. Megkentem a diós töltelékkel az egyiket, a rövidebb oldalait kissé behajtottam, majd feltekertem. Így jártam el a mákossal is. Sütőpapíros tepsibe fektettem a rudakat, lekentem mindkettőt felvert tojással és megszurkáltam villával. 180 fokos előmelegített sütőben kb.25-30 perc alatt megsütöttem.
2016. november 24., csütörtök
BAGETT
Rendszeresen sütöm ezt a bagettet,mert másnap is ugyanolyan puha marad. Szoktam sajtot reszelni a tetejére,de mostanában csak simán készítem. A recept már szerepel a blogomon,de bemásolom ide is és fázisfotókat is teszek fel.
8 darab
600g Bezgluten kenyérliszt
2 ek burgonyapehely
1 ek puffasztott amaránt
2 tk útifűmaghéj liszt
6 ek olaj
500 ml langyos víz
35 g élesztő
1 tk cukor
6 mk só
6 ek olaj
500 ml langyos víz
35 g élesztő
1 tk cukor
6 mk só
A vízben,a cukorral felfuttattam az élesztőt. A száraz hozzávalókat összekevertem a dagasztógép táljában. Majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt és elindítottam a gépet. Amikor már összeállt a tészta,beleöntöttem az olajat is és jól kidolgoztam a géppel. Ezután vizes kézzel kifliket formáztam és sütőpapíros bagettsütő lemezre fektettem őket. Vizes kézzel elsimítottam a tetejüket.
Ilyen volt kelesztés előtt:
50 fokos sütőben duplájára kelesztettem:
Majd lekentem olajjal a kifliket,feltekertem a sütőt 180 fokra és megsütöttem.
2016. november 10., csütörtök
SAJTOS-SONKÁS-SZALÁMIS CSIGA
Tegnap sütöttem ezeket a csigákat,ismét a Szilveszteri kifli tésztáját használtam hozzá,mert az nagyon bevált. Háromféle variáció készült: sajtos-sonkás,sajtos-szalámis-pizzás és sajtos-szalámis-sonkás-pizzás. 50 dkg lisztből 10 kisebbet és 8 nagyobb csigát sütöttem.
50 dkg Nutri Free Mix Per Pane liszt
2,5 dl tej
40 g friss élesztő
1 mk cukor
3 tk só (csapott)
2 tojás
1 dl olaj
Töltelék:
kockára vágott sonka,szalámi
reszelt sajt
ketchup,pizzakrém
olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás
Miután megkelt 2 felé osztottam,majd vékonyra,téglalap alakúra kinyújtottam az egyik gombócot. Megkentem olvasztott vajjal,megszórtam sonkával és reszelt sajttal. Ezután feltekertem és késsel feldaraboltam. Sütőpapíros tepsibe tettem a csigákat és lekentem felvert tojással.
A másik gombócot is kinyújtottam és pizzakrémmel elkevert ketchuppal kentem meg. Az egyik felére sonka,szalámi és reszelt sajt került. A másik felére csak szalámi,annál a csigák tetejére szórtam reszelt sajtot. Feltekerés után felvágtam és a tepsiben lekentem tojással és a szalámisat megszórtam sajttal is.
180 fokos sütőben készre sütöttem.
2016. november 8., kedd
10 PERCES FÁNK HADARIK RITA LISZTJÉBŐL
Én is elkészítettem Hadarik Rita 10 perces fánkját,köszönöm a lisztet Dobos Beának! Nagyon finom lett! Nagyon egyszerű elkészíteni,4 hozzávalóból igazán ízletes fánkot süthetünk és gyorsan kész,ahogyan a neve is mutatja.
A zacskón lévő receptet használtam,azzal a különbséggel,hogy porcukor helyett édesítőszert tettem bele.
1 csomag Hadarik Rita 10 perces fánk lisztkeverék
3 M-es tojás
3 dl kefir
3 ek Süssina por (vagy 15 g porcukor)
Olaj a sütéshez
A kefirt elkevertem a tojásokkal,majd hozzáadtam az édesítőt és a csomag lisztet. Alaposan kikevertem egy habverővel,ezután állni hagytam 15 percet.
Olajba mártott evőkanállal forró olajba szaggattam és aranybarnára sütöttem a fánkokat.
Nagyon fincsi lett,érdemes kipróbálni!