2017. március 26., vasárnap
HÓKIFLI
Ma ismét sütöttem,most hókifli készült. Van már egy hókifli recept a blogomon,ami nagyon finom.
De most kipróbáltam egy másik receptet. Ezt már sütöttem egyszer Schar mix b lisztből,de nem lett jó,mert nagyon törött a tészta. Most Nutri free mix per pane lisztet használtam és ezzel tökéletes lett!
Nem törött,könnyű volt dolgozni vele. Rugalmas,jól nyújtható lett a tészta és sütés közben sem repedt meg.
50 dkg Nutri free mix per pane liszt
25 g friss Budafoki élesztő
1 mk cukor
1 tk útifűmaghéj (por)
1 ek Süssina édesítőpor vagy 1 ek porcukor (de ez el is hagyható,mert az eredeti búzás receptben sem volt benne,mivel porcukorba kell forgatni)
1 tojás
20 dkg Rama margarin
6 ek tejföl (lehet több is,ha nem áll össze a tészta)
Töltelék:
házi diabetikus sárgabarack lekvár
házi diabetikus cseresznye lekvár
Forgatáshoz:édesítőpor vagy porcukor
A lisztet elkevertem a cukorral,az útifűvel és az édesítővel. Majd belemorzsoltam az élesztőt és a margarint. Hozzáadtam a tojást és a tejfölt kanalanként adtam hozzá,így lett 6 ek. Ezután kézzel összegyúrtam és letakarva pihentettem 20 percet.
Rizslisztes deszkán átgyúrtam és vékonyra kinyújtottam a tésztát. Majd kiszaggattam.
A közepébe lekvárt tettem,majd félbehajtottam és alaposan összenyomkodtam a széleket.
Sütőpapíros tepsiben,180 fokos sütőben világosra sütöttem. Miután kihűlt megszórtam édesítővel.
Nagyon finom lett!
2017. március 25., szombat
SÓS RUDAK
Tegnap a zserbós minicsigák mellett még sós rudakat is sütöttem. Ezt a receptet Limaránál találtam és már többször megsütöttem,mert nagyon finom. Gyorsan elkészül,élesztő és sütőpor sem kell hozzá.
Nagyon finom,puha a végeredmény és másnapra sem szárad meg. Ismét a jól bevált Nutri free mix per pane lisztet használtam hozzá.
50 dkg Nutri free mix per pane liszt
1 csapott ek só
25 dkg Rama margarin
25 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás
3 púpozott ek tejföl (ha nem áll össze a tészta,még egy kis tejfölt tehetünk bele)
1 mk útifűmaghéj (por) -ez elhagyható
Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
köménymag
szezámmag
A recept szerint legalább 2 órára hűtőbe kellene tenni,de én nem tettem be és így is nagyon jó lett.
Nem ragacsos,rugalmas,jól nyújtható tésztát kaptam!
Rizslisztes deszkán átgyúrtam,majd kb.1 centi vastagra kinyújtottam.
A széleit egyenesre vágtam,a leeső részeket újra összegyúrtam.
Megkentem tojással és megszórtam sajttal,köménymaggal és szezámmaggal.
Pizzavágóval kb fél centis csíkokra vágtam fel és sütőpapíros tepsiben 180 fokos sütőben megsütöttem.
2017. március 24., péntek
ZSERBÓ MINICSIGÁK
Ma nagyon finom zserbó csigákat sütöttem,omlós tésztából. A tésztát a kókuszhabos csiga receptem alapján csináltam,ami még búzásan van meg nekem. A kókuszosat nemrég megcsináltam gluténmentesen,azért nem került fel,mert a hab nem sikerült szépre. Legközelebb azt is felteszem majd.
Ebből most egész pici darabokat készítettem,egy falat az egész,kb 100 darab lett belőle.
Természetesen az egyik kedvenc lisztemet használtam hozzá,Nutri free mix per pane lisztet.
Ismét jól vizsgázott ennél az élesztős omlós tésztánál is!
40 dkg Nutri free mix per pane liszt
1 tk útifűmaghéj (por) -elhagyható,szerintem nélküle is jó
1 ek Süssina por vagy 1 ek porcukor (eredetileg nem írja a recept,de én tettem bele)
25 dkg Rama margarin
4 tojás sárgája
25 g friss Budafoki élesztő
1 dl meleg tej (nem forró!)
1 mk cukor
Töltelék:
5 púpozott ek dió
7 ek Süssina por vagy ízlés szerint porcukor
sárgabarack lekvár
Tetejére:
olvasztott étcsokoládé
Az élesztőt a tejben 1 mk cukorral felfuttattam. A lisztet elkevertem az édesítővel és az útifűvel. Elmorzsoltam benne a margarint,majd hozzáadtam az élesztős tejet és a tojássárgáját. Kézzel összegyúrtam. Letakarva 30 percet pihentettem,nem fog nagyon megnőni,csak egy picit. De nem is kell neki.
Előtte:
Pihentetés után:
Kétfelé vettem a gombócot és az egyiket rizslisztes deszkán vékonyra kinyújtottam:
Megkentem lekvárral és megszórtam az édesítővel elkevert dióval:
Ezután a rövidebb oldalánál elkezdtem feltekerni. Úgy,hogy kb. egy töltött palacsinta vastagságú legyen,majd pizzavágóval elvágtam. Megint tekertem és elvágtam,így lett 3 darab belőle:
Cérnával 1,5 cm-es darabokra vágtam fel és sütőpapíros tepsibe tettem őket:
A másik tésztagombóccal ugyanezt megismételtem.
180 fokos sütőben megsütöttem.
Nagyon finom lett!!!
2017. március 14., kedd
HÚSVÉTI KEKSZ
Tudom,hogy még messze van a Húsvét,de pár napja kaptam meg ezt a húsvéti sütipecsétet és mindenképpen ki szerettem volna próbálni. Nem csalódtam benne,mert nagyon jók a minták és könnyű vele dolgozni. A recept innen van. Annyit változtattam,hogy édesítővel készítettem és kihagytam a vanília kivonatot.
30 dkg Nutri free mix per dolci liszt
20 g Süssina édesítőpor (vagy 12 dkg porcukor)
12 dkg Rama margarin
2 M-es tojás
1 mk sütőpor
1,5 tk vaníliás fruktóz (vagy 1 cs vaníliás cukor)
A lisztet elkevertem az édesítővel,a sütőporral és a vaníliás fruktózzal. Majd elmorzsoltam benne a margarint és hozzáadtam a tojásokat. Kézzel alaposan összegyúrtam. A recept szerint 30 percre hűtőbe kell tenni,de én nem tettem,mert pont jó állagú volt a tészta a nyújtáshoz.
Rizslisztes szilikonlapon 3-4 mm vastagra kinyújtottam és kiszaggattam,ahogyan a képeken látszik.
Először a kör alakú formát belenyomta a tésztába,majd ebbe nyomtam bele a sütipecsétet.
A formát minden keksz után rizslisztbe mártottam,különben ráragad a tészta.
A kekszeket sütőpapíros tepsibe tettem és 160 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.