2015. október 28., szerda
CSOKIS-KAKAÓS MÜZLISZELET
Másik mai müzliszeletem a csokis-kakaós változat.A fiamnak mindkettő ízlett!Ebből is 5 darabot vágtam,így 1 darab kb. 16 g CH-ot tartalmaz.
20 g sótlan földimogyoró (héjas)
20 g Torras tejcsokoládé (aprítva)
40 g puffasztott rizs (Coop)
kb 1 tk kakaópor
10 g kukoricapehely (Nestlé corn flakes)
50 g aszalt sárgabarack (Kalifa)
2 ek eritrit
4 ek víz
A mogyorót aprítógépben párszor átforgattam,csak annyira,hogy darabos legyen.A sárgabarackot szintén kisebb darabokra aprítottam fel.A puffasztott rizst kézzel elmorzsoltam.Az eritritet és a vizet felforraltam,majd kicsit hagytam hűlni.Ezután mindent az aprítógépbe tettem és hozzáöntöttem az eritrites vizet.Egyszer-kétszer átforgattam,hogy összeálljon.
Sütőpapíros tepsibe nyomkodtam és ráhajtottam a papír másik felét,majd lesúlyoztam és pár órára hűtőbe tettem.Utána szeleteltem csak fel.
KÓKUSZOS MÜZLISZELET
Mai új projektem a müzliszelet készítése házilag.A fiam szereti,vagyis szeretné,ha lenne cukormentes változatban és persze gluténmentesen.Ezért próbáltam megoldani a házi verzióját.5 darabra vágtam,így 1 darab kb. 15 g CH-ot tartalmaz.
20 g sótlan földimogyoró (héjas)
40 g kukoricapehely (Nesté corn flakes)
1 szelet puffasztott rizs (Coop)
15 g kókuszreszelék (Kalifa)
50 g aszalt sárgabarack (Kalifa)
2 ek eritrit
5 ek víz
A mogyorót aprítógépben párszor átforgattam,csak annyira,hogy darabos legyen.A sárgabarackot szintén kisebb darabokra aprítottam fel.A puffasztott rizst kézzel elmorzsoltam.Az eritritet és a vizet felforraltam,majd kicsit hagytam hűlni.Ezután mindent az aprítógépbe tettem és hozzáöntöttem az eritrites vizet.Egyszer-kétszer átforgattam,hogy összeálljon.
Sütőpapíros tepsibe nyomkodtam és ráhajtottam a papír másik felét,majd lesúlyoztam és pár órára hűtőbe tettem.Utána szeleteltem csak fel.
2015. október 27., kedd
KENYÉR NUTRI FREE MIX PER PANE FIBRA + LISZTTEL
A mai utolsó sütésem egy kenyér,amit a Legfinomabb zsemle receptje alapján készítettem.
125 g Nutri free mix per pane
125 g Nutri free mix per pane fibra+
50 g Beiker liszt
12 g friss élesztő
1 mk cukor
1 tk só
1 ek olaj
240 ml langyos víz
1 mk Nutri free mix xantano
Az élesztőt felfuttattam a cukros vízben.A száraz hozzávalókat összekevertem.Majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt.Dagasztógéppel elkezdtem összedolgozni,majd hozzátettem az olajat is.Jól kidolgoztam a tésztát.Vizes kézzel a beolajozott kenyérformába tettem és elsimítottam a tetejét.Letakarva,1 órát kelesztettem meleg helyen.
Miután megkelt, lekentem olajjal és 180 fokon megsütöttem.
KALÁCS
Ezt a kalácsot a Cifra kalács receptje alapján készítettem,kakaó nélkül.Így módosult az elkészítése:
35 dkg Nutri Free Mix Per Pane
5 dkg Glutenix foszlós kalács keverék
70 ml langyos tej
150 g natúr joghurt
1 tojás
3 ek fruktóz
2 ek Süssina por (ha valaki cukorral csinálja 4 púpos ek kristálycukor)
5 dkg puha Rama margarin
3 dkg Budafoki friss élesztő
Tetejére:1 tojássárgája
1 tk tej
Az élesztőt 1 mk cukorral felfuttattam a langyos tejben.Összekevertem a száraz hozzávalókat,majd beleöntöttem a felfuttatott élesztőt,a joghurtot,a tojást és a puha margarint.Géppel alaposan összedagasztottam,majd vizes kézzel beletettem a formába,amit kiolajoztam.Letakartam és 1 órát hagytam kelni,meleg helyen.
Miután megkelt,lekentem a tojásos tejjel és 180 fokon megsütöttem.Ha nagyon pirul a teteje alufóliával takarjuk le!
HATOGATOTT SAJTOS RÚD
A recept Kis-Szabó Beátától van,a Gluténmentesen is könnyedén facebookos csoportból.Köszönöm neki,nagyon finom lett! A lisztekkel variáltam,mert én nem használok Farmo lisztet.
Recept:
200 g Schar mix B
200 g Beiker liszt
100 g Nutri free mix per pane
20 g tápiókakeményítő
1 g xantán
1 mk Fiber Husk
2 tojássárgája
1 mk cukor az élesztő felfuttatásához
6 mk só
6 kisebb evőkanálnyi tejföl
300 ml langyos víz
40 g friss Budafoki élesztő
+kb 20 g Rama margarin
reszelt sajt
A liszteket kimértem, hozzáadtam a tápiókát, a xantánt,a Fiber Huskot és a sót, és alaposan összekevertem őket. Hozzáadtam a tojássárgáját,a langyos vízben felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Ezután robotgép dagasztó szárával összedolgoztam. Ezután letakartam, és 1 órát hagytam kelni.
Amikor letelt a kelesztési idő, rizsliszttel szórt deszkára borítottam, és 1 cm vastagra nyújtottam.A mikroban kicsit megolvasztottam a margarint. A kinyújtott tésztámat megkentem vele és megszórtam reszelt sajttal.
Ezután hajtogattam a tésztát.
Még egyszer kinyújtottam, de most csak 1 cm vastagságúra, és újra lekentem margarinnal (sajttal most nem szórtam), és újra hajtogattam. Ezután már a végleges vastagságúra nyújtottam , ami kb 2 cm. És 7 részre vágtam, sütőpapíros tepsire tettem és egy kevés tejjel felvert tojással megkentem a tetejüket, megszórtam sajttal.
180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem.Nekem kicsit terültek és a tepsiben összeértek.Legközelebb kevesebb vizet teszek,mert elég lágy lett a tészta és kipróbálom a 2 Schar liszttel.
2015. október 25., vasárnap
MEKIS ALMÁS ÁLOMPITE
A receptet köszönöm Puskás Bettinek! Tényleg olyan finom,mint a mekis verzió!
Tészta:
23 dkg Nutri free mix per pane
2 dkg tápiókakeményítő
5 ek olvasztott Rama margarin
16 ek víz
fél tk só
A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrtam,majd félretettem pihenni (nem a hűtőbe).
Töltelék:
30 dkg alma (pucolva,magozva,kicsi kockákra felvágva)
1 ek citromlé
folyékony édesítőszer
1,5 dl víz
1 mk fahéj
1 ek főzős Dr Oetker vaníliás pudingpor
Az almát egy lábosban elkevertem a citromlével,az édesítőszerrel,a vízzel és a fahéjjal.Miután felforrt,kb 5-10 percig pároltam.Majd hozzáadtam a kevés vízzel elkevert pudingot.Még 1 percig főztem,majd hagytam TELJESEN kihűlni!
A tésztát vékonyra kinyújtottam és 10 téglalapra osztottam.1 ek tölteléket tettem a téglalap egyik felére és ráhajtottam a másik felét.A széleket lenyomkodtam és kissé felsodortam.
Forró olajban,többször megforgatva kisütöttem.
CAPPUCCINO SZELET
Ma két édességet is sütöttem,mindkettő receptje Puskás Bettitől van.Az eredeti receptet itt találjátok.
Én több dolgot is változtattam rajta:a szokásos kakaós piskótámat sütöttem meg és a krémet is édesítőszerrel csináltam,szokás szerint.Valamint a piskótát kettévágtam és így töltöttem meg a krémekkel.Nagyon finom lett!
Kakaós piskóta:
6 db tojás
90 g gyümölcscukor (vagy 120 g kristálycukor)
100 g rizsliszt
30 g cukrozatlan kakaópor
A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük.A sárgájákat a másik fele cukorral habosra keverjük.A kettőt óvatosan összekeverjük,majd beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet és összeforgatjuk.Egy 25x35 cm-es tepsi aljára sütőpapírt teszünk és belesimítjuk a tésztát.Előmelegített sütőben,170 fokon megsütjük.Ha kihűlt vízszintesen kettévágjuk.
Krém:
6dl tej
2 cs Dr Oetker tejszínízű pudingpor
folyékony édesítőszer
20 dkg Rama margarin
+2 ek kakaópor
2 ek lefőzött kávé
+a tetejére reszelt csoki (diabetikus Torras csoki)
A tejet a folyékony édesítővel felforraljuk,majd hozzáadjuk a kevés tejben elkevert pudingot és még egy percig főzzük.Teljesen hagyjuk kihűlni,közben többször megkeverve.A margarint kihabosítjuk és hozzákeverjük a kihűlt pudingot.A krém felébe belekeverjük a kakaóport,a másik felébe pedig a kávét.
A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk,az alsó lapra rákenjük a kávés krémet.Rátesszük a felső lapot és erre kerül a kakaós krém.Majd megszórjuk reszelt csokival.Pár órára hűtőbe tesszük.