2015. augusztus 30., vasárnap
PIZZA
Mai ebédünk pizza volt,imádja az egész család! A recept egy rokonunktól van,még búzalisztes formában.Ezt alakítottuk át gluténmentesre,nagyon finom!
Kettő kisebb tepsi lesz belőle:
20 dkg Schar mix b liszt
10 g friss élesztő
1 tk só
1 tk cukor
1,5 ek olaj
1,5 dl langyos víz
Elkevertem a száraz hozzávalókat,majd belemorzsoltam az élesztőt.Hozzáadtam a vizet és végül az olajat is.Kézzel összedolgoztam,de lehet géppel is,majd hagytam duplájára kelni,meleg helyen.Amikor megkelt kettéosztottam a tésztát,tepsi méretűre kinyújtottam és a kiolajozott tepsibe fektettem.Nem szoktam elősütni a tésztát!Megkentem pizzakrémes ketchuppal,rátettem a szalámit,a kukoricát és a lilahagymát,majd a reszelt sajtot.180 fokon megsütöttem.
2015. augusztus 23., vasárnap
KAKAÓS GRÍZES KRÉMES
Ez pedig a kakaós grízes krémes.Ez is nagyon finom lett!!!
Sima piskóta:
6 db tojás
90 g gyümölcscukor (vagy 120 g kristálycukor)
120 g rizsliszt (nálam most 100 g rizsliszt+20 g kukoricakeményítő)
A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük.A sárgájákat a másik fele cukorral habosra keverjük.A kettőt óvatosan összekeverjük,majd beleszitáljuk a lisztet és a keményítőt,majd összeforgatjuk.Egy 25x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk és belesimítjuk a masszát.170 fokon tűpróbáig sütjük.Ha teljesen kihűlt vízszintesen kettévágjuk.
Krém:
5 dl tej
7 ek rizsdara
1 tk vaníliaaroma
folyékony édesítőszer (ízlés szerint)
20 dkg margarin
kb.2 ek kakaópor
Díszítéshez:fehér csokoládé reszelék
A tejet,az aromát és az édesítőt felforraljuk.Majd beleöntjük a rizsdarát és besűrítjük.Ha teljesen kihűlt belekeverjük a kihabosított margarint.Majd ízlés szerint keverünk bele kakaóport.
A krém felével megkenjük a kettévágott piskótát.Rátesszük a másik lapot és rákenjük a krém másik felét.Majd ha a hűtőben jól lehűlt, megszórjuk fehér csoki reszelékkel és felszeleteljük.
FAHÉJAS GRÍZES KRÉMES
Ismét grízes krémes és megint két új változat! Egyszerűen imádjuk és mindig eszembe jut egy újabb íz,amit kipróbálhatnék! Ez most fahéjas és nagyon-nagyon finom!!! A piskóta most sima,nem kakaós,hogy ez is változatos legyen.
Sima piskóta:
6 db tojás
90 g gyümölcscukor (vagy 120 g kristálycukor)
120 g rizsliszt (nálam most 100 g rizsliszt+20 g kukoricakeményítő)
A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük.A sárgájákat a másik fele cukorral habosra keverjük.A kettőt óvatosan összekeverjük,majd beleszitáljuk a lisztet és a keményítőt,majd összeforgatjuk.Egy 25x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk és belesimítjuk a masszát.170 fokon tűpróbáig sütjük.Ha teljesen kihűlt vízszintesen kettévágjuk.
Krém:
5 dl tej
7 ek rizsdara
1 tk vaníliaaroma
folyékony édesítőszer (ízlés szerint)
20 dkg margarin
kb.4 tk fahéj
A tejet,az aromát és az édesítőt felforraljuk.Majd beleöntjük a rizsdarát és besűrítjük.Ha teljesen kihűlt belekeverjük a kihabosított margarint.Majd ízlés szerint keverünk bele fahéjat.
A krém felével megkenjük a kettévágott piskótát.Rátesszük a másik lapot és rákenjük a krém másik felét.Majd ha a hűtőben jól lehűlt, megszórjuk fahéjas édesítőporral és felszeleteljük.
2015. augusztus 22., szombat
PILÓTA KEKSZ
Ma pilóta keksz készült nálunk.Köszönöm a receptet Hidi Marikának! Több dolgot is változtattam rajta: A liszt nálam Nutri free mix per dolci,darált mandula helyett mandulalisztet használtam és cukormentes is.A krém pedig egy általam kitalált recept.
30 darab keksz lett belőle.
25 dkg Nutri free mix per dolci liszt
8 dkg mandulaliszt
20 g Süssina por
1 tk vaníliás fruktóz
1 tojás
20 dkg Rama margarin
+2 ek kakaópor
1 ek Süssina por
1 ek Rama margarin
1 ek víz
A tészta hozzávalóit összegyúrtam,majd két részre osztottam és az egyikbe belegyúrtam a plusz hozzávalókat.Nem tettem hűtőbe,mert az édesítőszerrel készült tészta nem lesz ragacsos és lágy.Pont kellően nyújtható.Enyhén rizslisztezett deszkán kinyújtottam,kb 5 mm-esre,nem túl vékonyra.Majd kiszaggattam és 170 fokon,20 perc alatt megsütöttem.Hagytam teljesen kihűlni!
Krém: 20 dkg Rama margarin
10 ek Süssina por
fél dl 10 %-os tejszín
1 tk vaníliás fruktóz
2 ek kakaópor
A krém hozzávalóit géppel alaposan összekevertem,majd egy sima és egy kakaós kekszet összeragasztottam vele.
2015. augusztus 20., csütörtök
PUNCSOS-GRÍZES KRÉMES
Nagyon szeretjük a grízest krémest,hála érte Puskás Bettinek! Már többféle változatát is kipróbáltam:Narancsos , Diós , és persze az Eredeti , Eredeti csokival .
Most ismét újítottam,ma puncspudinggal készült.Nagyon finom lett ez is!!!
Kakaós piskóta:
6 db tojás
90 g gyümölcscukor (vagy 120 g kristálycukor)
100 g rizsliszt (nálam most 70 g rizsliszt+30 g kukoricakeményítő)
30 g cukrozatlan kakaópor
Krém:
6 dl tej
30 g Dr Oetker puncspudingpor
4,5 ek rizsdara
folyékony édesítőszer ízlés szerint
rumaroma
25 dkg Rama margarin
Kakaós piskóta:A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük.A sárgájákat a másik fele cukorral habosra keverjük.A kettőt óvatosan összekeverjük,majd beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet,keményítőt és összeforgatjuk.Egy 25x35 cm-es tepsi aljára sütőpapírt teszünk és belesimítjuk a tésztát.Előmelegített sütőben,170 fokon megsütjük.Ha kihűlt vízszintesen kettévágjuk.
Krém:Kevés tejjel elkevertem a pudingport,majd hozzáadtam a többi tejhez.Belekevertem a rumaromát,az édesítőt és a rizsdarát.Lassú tűzön kevergettem 5-6 percig,majd nagy lángon besűrítettem.Megvártam míg kihűlt és a habosra kevert margarinhoz adtam és géppel jól összekevertem.
A krém felével megkentem a kettévágott piskótát.Rátettem a másik lapot és rákentem a krém másik felét.Amikor ha a hűtőben jól lehűlt megszórtam kakaóporral és felszeleteltem
.
LEKVÁROS MIMEN SÜTEMÉNY
Ezt a sütit MIMEN vaníliás süteményporból készítettem.Finom lett,de nekünk kicsit szokatlan a köles és a hajdina íze.Nagyon egyszerű elkészíteni!A zacskón lévő recept szerint csináltam,csak olaj és víz kell hozzá.Ez most NEM cukormentes!
500 g MIMEN vaníliás süteménypor
110 g olaj
225 g víz
házi sárgabaracklekvár
A port,a vizet és az olajat kb. 1-2 perc alatt robotgéppel csomómentesre kevertem.Majd egy kisméretű sütőpapíros tepsibe belesimítottam és 180 fokon megsütöttem,kb. 30 perc alatt.Amikor kihűlt vízszintesen kettévágtam és megkentem lekvárral.
2015. augusztus 1., szombat
KENYÉR
Ismét egy mai sütés! A recept Bokréta Veronikától van,köszönöm neki! Nagyon finom, puha kenyér lett.
150 g Schar mix b liszt
150 g Beiker liszt
1 ek burgonyapehely
1 tk Fiber Husk
1 tk só
1 mk cukor
12,5 g friss élesztő
300 ml langyos víz
3 ek olaj
A vízben,a cukorral felfuttattam az élesztőt.A szárazakat összekevertem,majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt és az olajat.Géppel alaposan összedagasztottam,kiolajozott formába kanalaztam és olajos kanállal elsimítottam a tetejét.50 fokos sütőben 35 percig kelesztettem,majd bevagdostam,lekentem olajjal és 200 fokon megsütöttem.
ZSÖMLE
A másik zsömle receptjét köszönöm Hidi Marikának,nagyon finom lett!
Az eredeti receptet itt találjátok.
285 g Schar mix it liszt
15 g tápiókakeményítő
12 g élesztő
1 mk cukor
200 ml langyos víz
1 csapott tk só
1 csapott tk Fiber Husk (útifűmaghéj,a por változat)
1 ek olaj
1 ek burgonyapehely
Az élesztőt felfuttattam a cukros vízben.A száraz hozzávalókat összekevertem.Majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt.Dagasztógéppel elkezdtem összedolgozni,majd hozzátettem az olajat is.Jól kidolgoztam a tésztát.Meleg helyen 30 percig kelesztettem.Rizslisztes szilikonlapon gombócokat formáltam.Sütőpapíros tepsibe tettem a zsömiket és bekapcsoltam a sütőt 185 fokra.Amikor felmelegedett,bevagdostam a zsömléket és lekentem olajjal a tetejüket.Betettem a sütőbe és kb.30 perc alatt megsütöttem.
A LEGFINOMABB ZSÖMLE
Nem igazán sütök zsömlét,mert nekem mindig tömör szokott lenni.De ez fantasztikus lett!!! Megtartotta a formáját,kívül ropogós,belül finom, puha, könnyű a tésztája!
Ráadásként ma még egy másik fajta zsömlét is sütöttem és az is nagyon finom lett!
125 g Nutri free mix per pane
125 g Nutri free mix per pane fibra+
50 g Beiker liszt
12 g friss élesztő
1 mk cukor
1 tk só
1 ek olaj
240 ml langyos víz
1 mk Nutri free mix xantano
Az élesztőt felfuttattam a cukros vízben.A száraz hozzávalókat összekevertem.Majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt.Dagasztógéppel elkezdtem összedolgozni,majd hozzátettem az olajat is.Jól kidolgoztam a tésztát.Meleg helyen 30 percig kelesztettem.Rizslisztes szilikonlapon gombócokat formáltam.Sütőpapíros tepsibe tettem a zsömiket és bekapcsoltam a sütőt 185 fokra.Amikor felmelegedett,bevagdostam a zsömléket és lekentem olajjal a tetejüket.Betettem a sütőbe és kb.30 perc alatt megsütöttem.