2019. október 15., kedd
MIMEN AMERIKAI PALACSINTA
Ismét egy MIMEN lisztet próbáltam, most a Gofri-amerikai palacsinta lisztkeveréket. Gofri lett volna a cél, de sajnos a sütőm elromlott, ezért amerikai palacsintának sütöttem meg a tésztát.
Mondanom se kell nagyon finom lett.
A zacskón lévő receptet használtam hozzá némi változtatással.
250 g MIMEN Gofri-amerikai palacsinta lisztkeverék
1 tk rumaroma
280 ml víz
15 g DW 1:4 édesítő vagy 50 g cukor
1/2 tk vanília aroma
100 g olvasztott margarin
A psylliumot és a citromlét én kihagytam belőle.
A lisztet elkevertem az édesítővel, az aromákat pedig a vízzel. Hozzáadtam a folyadékot a liszthez és beleöntöttem az olvasztott margarint is. Majd alaposan kikevertem csomómentesre a masszát.
Kiolajozott palacsintasütőben a szokásos módon megsütöttem a palacsintákat.
KÓKUSZVARÁZS BÖGRÉS SÜTI
Egy számomra új termékcsaládot próbáltam ki, ezek az Éléskamra lisztkeverékek. Elsőnek egy egyszerűen elkészíthető kókuszos bögrés sütit választottam és csak annyit változtattam, hogy sütőben készítettem el. Nagyon finom, puha süti lett belőle.
1 zacskó Éléskamra Kókuszvarázs bögrés süti lisztkeverék (52 g)
1 tojás
5 ek víz
2 ek kókuszolaj, én napraforgóolajat használtam
+ darabolt étcsoki
A tojást, a vizet és az olajat elkevertem. Majd villával alaposan összekevertem a liszttel is és tettem bele kevés darabolt étcsokit is.
Szilikonos mini kuglóf formába kanalaztam a masszát. Két sütire jutott belőle. Végül 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
LEKVÁROS-RÁCSOS PITE
Két hete sütöttem ezt a lekváros-rácsos pitét Mákos pite receptje alapján. Csak annyit változtattam, hogy egyszerűen csak lekvárral kentem meg és erre kerültek a rácsok. Nagyon finom lett ez a variáció is.
Egy nagy gáztepsihez elég ez a mennyiség. Ha marad a tésztából, azt ki szoktam szaggattam linzernek.
40 dkg Nutri free mix per dolci liszt
35 dkg Nutri free mix per pane liszt
1 cs Dr Oetker sütőpor
30 g Süssina por vagy 18 dkg porcukor
1,5 kezeletlen citrom reszelt héja
6 tojás sárgája
8-9 ek tejföl (nálam 9 púpozott)
35 dkg Rama margarin
Töltelék:
házi sárgabarack lekvár
Tetejére:
1 tojás
A tészta kétharmadát kinyújtottam rizslisztes deszkán, kb. 1 cm vastagra és beleigazítottam a tepsibe.
A tojások fehérjét kemény habbá vertem az édesítővel. A mákot elkevertem a citromhéjjal, majd beleforgattam a habba.
A tésztát jó bőven megkentem sárgabarack lekvárral. A maradék tésztából rudakat sodortam és átlósan berácsoztam a tetejét. Majd óvatosan lekentem a rácsokat felvert tojással.
180 fokos sütőben kb. 40 percig sütöttem, amíg szép színe lett.
SAJTOS-KOLBÁSZOS CSIGA
A Sonkás-sajtos csiga receptje alapján készült ez a sajtos-kolbászos változat. Most 300 g Nutri free mix per pane lisztet kevertem 50 g Integrale liszttel és tejföl helyett joghurtot használtam.
Annyira finom és puha ez a kelt tészta. Ezt először a Dupla sajtos kiflinél használtam és azóta is rendszeresen sütök vele sós kelt tésztás péksütiket.
12 darab csigám lett:
30 dkg Nutri free mix per pane liszt
5 dkg Nutri free mix per pane Integrale liszt
20 g élesztő
1 dl tej
30 g olvasztott margarin vagy vaj
175 g joghurt
1 tojás
1,5 tk só
1 mk cukor
1 tk útifűmaghéj (a por változata)
Töltelék:
kolbász
reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
Az élesztőt a meleg tejben a cukorral felfuttattam.
A liszteket, a sót és az útifüvet összekevertem, hozzáadtam az élesztős tejet, a langyos joghurtot és a tojást. Bekapcsoltam a dagasztógépet és amikor már összeállt a tészta beleöntöttem az olvasztott margarint is.
Pár percig dagasztottam, majd letakarva meleg helyen hagytam kelni 1 órát.
Miután megkelt kinyújtottam a tésztát téglalap alakúra, kolbászkarikákat és reszelt sajtot tettem rá. Majd a szélesebb oldalától feltekertem és cérnával feldaraboltam.
Sütőpapíros tepsibe fektettem a csigákat és lekentem a tetejüket felvert tojással. Végül 180 fokos sütőben megsütöttem őket.
kolbász
reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
A liszteket, a sót és az útifüvet összekevertem, hozzáadtam az élesztős tejet, a langyos joghurtot és a tojást. Bekapcsoltam a dagasztógépet és amikor már összeállt a tészta beleöntöttem az olvasztott margarint is.
Pár percig dagasztottam, majd letakarva meleg helyen hagytam kelni 1 órát.
Miután megkelt kinyújtottam a tésztát téglalap alakúra, kolbászkarikákat és reszelt sajtot tettem rá. Majd a szélesebb oldalától feltekertem és cérnával feldaraboltam.
Sütőpapíros tepsibe fektettem a csigákat és lekentem a tetejüket felvert tojással. Végül 180 fokos sütőben megsütöttem őket.
PIZZA SCHAR MIX B LISZTBŐL
Ha szeretitek a pizzát, akkor ezt a receptet ne hagyjátok ki. Az új Schär mix B lisztből nagyon finom lesz mindig, mostanában már mindig ezt használom hozzá.
Tészta: ebből a mennyiségből legalább 3 nagyméretű kerek pizza kijön ( gáztepsi méretű,mint itt a képen )
40 dkg új Schär mix B liszt
20 g friss Budafoki élesztő
2 tk só
1 tk cukor
3 ek olaj
kb. 3,5 dl langyos víz (a tészta állagától függően adagoljuk, ne egyszerre öntsük bele-kissé ragacsos tésztát kell kapnunk)
Feltétek:
ketchup
pizzakrém
csípős szalámi
csemege szalámi
csemege kukorica
lilahagyma
fekete erdei sonka
bacon
sertés sonka
sajt
+Olaj a tepsihez
Elkevertem a száraz hozzávalókat, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hozzáadtam a vizet és végül az olajat is. Kézzel összedolgoztam, de lehet géppel is. Majd meleg helyen hagytam duplájára kelni, kb 1 órát. Miután megkelt, rizslisztes deszkán kissé átgyúrtam. 3 részre osztottam és egyesével kör alakúra kinyújtottam a gombócokat. Most kisebbeket és nagyobbakat is csináltam a tésztából. A szélüket felsodortam, hogy legyen a pizzának pereme. Majd átemeltem egy kiolajozott tepsibe, használhatunk sütőpapírt is. Lekentem pizzakrémes ketchuppal, rátettem a feltéteket és megszórtam reszelt sajttal. Végül 180 fokos sütőben megsütöttem.
MIMEN PALACSINTA
Ez is egy nagyon gyors recept, mint a mogyorókrémes keksz. Megint sütöttem egy pár napja, mert nagyon szeretjük a palacsintát és ehhez a MIMEN palacsinta lisztkeverékhez csak vizet kell adni semmi mást. Így tej- és tojásmentes diétába is beilleszthető a gluténmentes mellett, ami nagyon jó.
9 darab palacsintához:
200 g MIMEN palacsinta lisztkeverék
5 dl víz
( A csomagoláson 3,5 dl van, de nekem úgy túl sűrű volt a tészta, ezért többet tettem bele.
És még sütés közben is adtam hozzá fél dl vizet. Összesen 5,5 dl ment bele. )
+olaj a kenéshez
A lisztet alaposan kikevertem a vízzel. A palacsinta sütőt olajjal bekentem, majd egy kis merőkanálnyi tésztát eloszlattam benne. Miután az egyik oldala megsült, spatulával átfordítottam és megsütöttem a másik oldalát is. Nem ragadt le és nagyon könnyen megfordítható.
A tölteléket mindenki ízlés szerint variálhatja.Én most házi sárgabarack lekvárral töltöttem meg a palacsintákat.
MOGYORÓKRÉMES KEKSZ
Ezt a receptet már régen elmentettem és most került rá sor, hogy meg is süssem. Borzasztóan egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Tényleg max. 20-25 perc az egész előkészítéssel, sütéssel együtt.
3 azaz három hozzávalóból áll: liszt, tojás és mogyorókrém. És baromi finom! Ha gyorsan kell valami édesség, akkor csak összedobjuk és már ehetjük is. Díszítésnek tettem rá olvasztott étcsokit, de ez el is hagyható.
10 darab keksz lett belőle nekem. Formázhatunk kisebb vagy nagyobb kekszeket is belőle, ahogyan szeretnénk.
180 g mogyorókrém
1 tojás
130 g Nutri free mix per dolci liszt
A mogyorókrémet egy picit meglangyosítottam, hogy folyósabb legyen. Elkevertem benne a tojást, majd hozzáöntöttem a liszthez és összegyúrtam. A búzás receptben 150 g liszt volt, de nekem nem kellett annyi bele. Pont jól formázható tésztát kaptam. Ha mégis ragadna valakinek, lehet hozzá tenni még egy kis lisztet.
A tésztát 10 darabra osztottam, golyókat formáztam és a sütőpapíros tepsiben egy picit lelapítottam őket.
Végül 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem a kekszeket.
MOGYORÓKRÉMES CSAVART KALÁCS
Tegnap két kalácsot is sütöttem, egy mogyorókrémeset és egy kakaósat. A szokásos Csavart kalácsom receptjét használtam hozzá. Isteni finom és puha kalács lett a végeredmény, mint mindig.
Az előző bejegyzésnél találtok fázisfotókat is a készítésről!
Most sem lett szépségdíjas, mert megint kirepedt, de az íze kárpótol érte.
1 kalács hozzávalói:
35 dkg Nutri free mix per pane liszt
2 ek gyümölcscukor vagy 3 ek cukor
1 tk útifűmaghéj (a liszt változata)
60 g olvasztott Rama margarin
1 tojás
1,5 dl langyos tej (Frissítés: 2 helyett elég a 1,5 dl tej!)
1 mk cukor
30 g friss Budafoki élesztő
1. töltelék:
kb. 5 ek mogyorókrém langyosra melegítve, hogy könnyen kenhető legyen
Az élesztőt felfuttattam 1 mk cukorral a meleg, de nem forró tejben. A lisztet elkevertem az útifűvel és a gyümölcscukorral. Majd beleöntöttem az élesztős tejet és a tojást. Bekapcsoltam a dagasztógépet és amikor már összeállt a tészta, hozzáöntöttem az olvasztott margarint is és pár percig dagasztottam.
A tésztát letakarva meleg helyen 1,5 órát hagytam kelni.
Miután megkelt lisztes deszkán átgyúrtam és kétfelé osztottam.
2. töltelék:
kb. 2 ek kakaópor
kb. 25-30 g Süssina por vagy porcukor ízlés szerint
1 ek gyümölcscukor (Ezt csak azért teszem bele, hogy megolvadjon a töltelék. A Süssina por magában nem olvad meg és száraz marad. A fiam folyósan szereti.)
kb. 10 dkg olvasztott margarin
kb. 2 ek kakaópor
kb. 25-30 g Süssina por vagy porcukor ízlés szerint
1 ek gyümölcscukor (Ezt csak azért teszem bele, hogy megolvadjon a töltelék. A Süssina por magában nem olvad meg és száraz marad. A fiam folyósan szereti.)
kb. 10 dkg olvasztott margarin
A kakaót, az édesítőt és a cukrot összekevertem. Majd hozzáöntöttem az olvasztott margarint és krémesre kevertem.
Tetejére:
1 tojás
A tésztát letakarva meleg helyen 1,5 órát hagytam kelni.
Miután megkelt lisztes deszkán átgyúrtam és kétfelé osztottam.
Az egyik gombócot kinyújtottam és megkentem a mogyorókrém felével. A két oldalát kissé behajtottam, majd feltekertem. Nem szabad túl vékonyra nyújtani!
A másik gombóccal ugyanezt megcsináltam, majd a kettőt összecsavartam és beletettem a sütőpapíros formába. Most kisebb kenyérformába tettem, így sokkal szebb és magasabb lett. Végül felvert tojással lekentem és 180 fokos sütőben megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le!
A másik gombóccal ugyanezt megcsináltam, majd a kettőt összecsavartam és beletettem a sütőpapíros formába. Most kisebb kenyérformába tettem, így sokkal szebb és magasabb lett. Végül felvert tojással lekentem és 180 fokos sütőben megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le!
A kakaós kalács ugyanígy készült, a különbség csak a töltelékben volt. Én egyben dagasztottam be a kettőt és miután megkelt feleztem el a tésztát a két kalácshoz.