2018. október 26., péntek

GESZTENYÉS HÓKIFLI SZAFI REFORM LISZTBŐL



Ma sütöttem ezt a gesztenyés hókiflit, a recept Szafi blogjáról van. Én pár dolgot módosítottam rajta, így az enyém nem tejmentes. De nagyon finom, puha lett így is.

Dupla adagot készítettem:
200 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék
20 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
csipet só
100 g tejföl
30 g frissen facsart citromlé
60 g olvasztott Rama margarin
2 db tojás
120 g víz

Töltelék:
250 g natúr gesztenyemassza 
édesítő
rumaroma
kb. 3 ek tej

Nyújtáshoz:
1-2 ek Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék

Forgatáshoz:
poreritrit

Külön edénybe összekevertem a folyékony és a száraz alapanyagokat. Majd egybeöntöttem és fakanállal összedolgoztam, picit kézzel is átgyúrtam. Amíg a tölteléket elkészítettem, addig a tészta pihent. 
A gesztenyét krumplinyomón áttörtem, ízesítettem rumaromával és édesítővel. Majd kb. 3 ek tejet adtam hozzá, hogy krémesebb legyen az állaga.
A tésztát lisztes deszkán átgyúrtam és fél cm vastagra kinyújtottam. 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggattam. A leeső részeket újra összegyúrtam és szaggattam.
Kb. fél teáskanálnyi gesztenyét tettem minden körre. Félbehajtottam, jól lenyomkodtam a széleket, megsodortam és kifli formára igazítottam.



A formázás lépései:


Sütőpapíros tepsibe sorakoztattam a kifliket:



Végül 180 fokos sütőben kb. 22-23 perc alatt megsütöttem. Még melegen megforgattam poreritritben.








TÚRÓS PITE


Ezt a túrós pitét még a 4 napos hosszú hétvégén sütöttem és most felkerül végre a blogra is. Nagyon finom lett, az biztos. A  mágnás diós pite tésztájából készítettem és a kimaradt tojásfehérjét a túróhoz kevertem.


Egy nagy gáztepsihez. Mindenképpen magas falú kell hozzá, mert a fehérjehabtól nagyon megnő a töltelék!!!
Tészta:
40 dkg Nutri free mix per dolci liszt
35 dkg Nutri free mix per pane liszt
1 cs Dr Oetker sütőpor
30 g Süssina por vagy 18 dkg porcukor
1,5 kezeletlen citrom reszelt héja
6 tojássárgája
8-9 ek tejföl (nálam 9 púpozott)
37,5 dkg Rama margarin

Töltelék:
135 dkg tehéntúró
2 kezeletlen citrom reszelt héja
édesítőszer vagy  13-14 dkg porcukor (ízlés szerint)
4 ek tejföl
1 csomag Dr Oetker eredeti vaníliás pudingpor 
6 tojásfehérje

Tetejére:
1 tojás

A liszteket elkevertem a sütőporral, az édesítővel és a citromhéjjal. Utána elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a tojások sárgáját és a tejfölt, majd összegyúrtam. A tésztát két gombócra osztottam. Ezután elkészítettem a tölteléket. A túrót krumplinyomón áttörtem. Belekevertem a citromhéjat, az édesítőt, a pudingport és a tejfölt. A tojásfehérjét géppel habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a túrós krémbe. 
Az egyik tésztagombócot rizslisztes deszkán tepsi nagyságúra kinyújtottam és belefektettem a tepsibe. 

Most nem csináltam fázisfotókat, ez a kép a mágnás diós pitéhez készült. Csak mutatom, hogy ilyen tepsiben sütöttem a túrós pitét is.



A tölteléket rásimítottam, majd a másik kinyújtott tésztalappal befedtem. Villával megszurkáltam és felvert tojással lekentem. Végül 170 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütöttem.






2018. október 18., csütörtök

DUPLA CSOKIS PISKÓTATALLÉR



Ha valami nagyon finom krémes és brutál csokis finomságra vágynátok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a piskótatallért. Elképesztően finom édesség lett!
Valami olyasmit szerettem volna készíteni, mint a Milka choc&choc. Mivel a fiam azt nem eheti  elhatároztam, hogy elkészítem gluténmentesen. Szerintem nagyon jól sikerült és neki is ízlett.
Úgyhogy teljes a siker.


Én úgy készítettem, hogy sütőpapírra köröket rajzoltam és arra nyomtam a piskóta tésztát. De miután kisült, úgy döntöttem, hogy szebben mutatna, ha pogácsaszaggatóval még formáznék rajta. Ezért érdemes inkább vékony lapot sütni és abból kiszaggatni a köröket.

Kb. 30 darab lett belőle
Piskóta:
6 tojás
90 g gyümölcscukor vagy 120 g cukor
120 g Kenyérvarázs rizsliszt

A tojásokat a gyümölcscukorral nagyon habosra felvertem, majd óvatosan beleforgattam az átszitált liszteket. A tepsibe sütőpapírt tettem és kb. 6cm-es korongokat rajzoltam a tésztából.



Majd 160 fokos előmelegített sütőben megsütöttem a tallérokat. Vigyázni kell, mert hamar megsülnek! Miután kihűltek, 6 centis pogácsaszaggatóval kivágtam őket, hogy egyformák legyenek.
Ahogyan már fenn leírtam, érdemes inkább lapot sütni és abból kiszaggatni a piskótatallérokat!
Egy gáztepsiben a 6 tojásos piskóta picit vastag lenne szerintem, elég 4 tojásból.
Míg sült a piskóta, addig elkészítettem a krémet.

Krém:
2 dl habtejszín
1 cs Dr Oetker habfixáló
2 ek mogyorókrém (nálam Torras)
150 g tejcsoki (Torras)
édesítőt nem tettem a tejszínhez, mert már így is elég édes volt a krém

A csokit gőz fölött felolvasztottam, majd belekevertem a mogyorókrémet. A habtejszínt felvertem a habfixálóval. Miután kihűlt a csoki, óvatosan beleforgattam a habot és kb. fél órára betettem a hűtőbe.
A krémet habzsákba töltöttem és abból nyomtam a piskótakorongokra. Majd rátettem egy másik piskótát. 






Bevonat:
100 g étcsoki (Torras)
150 g tejcsoki (Torras)
2 ek olaj

A csokikat az olajjal, gőz fölött felolvasztottam. Egy töltött piskótát rátettem egy szűrős kanálra és egy evőkanállal rácsorgattam a csokit úgy, hogy körben is bevonja. Majd sütőpapírra sorakoztattam őket és kb. 15 percre betettem a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csoki.





2018. október 10., szerda

SAJTOS MINI HOT DOG



dupla sajtos kifli tésztáját használtam ezekhez a mini hot dogokhoz. Nagyon finom lett így is.
Lehet kisebbre is csinálni és vékonyabbra nyújtani a tésztát. Nekem így kb 10 centisek lettek, ami nem is olyan mini, de nem baj.



12 darab lett belőle:
35 dkg Nutri free mix per pane liszt
20 g élesztő
1 dl tej
25 ml olaj
175 g natúr joghurt
1 tojás
1,5 tk só
1 mk cukor
1 tk útifűmaghéj (a por változata)

Töltelék:
ketchup
virsli

Tetejére:
reszelt sajt
1 tojás

Az élesztőt a meleg tejben a cukorral felfuttattam.
A lisztet, a sót és az útifüvet összekevertem, hozzáadtam az élesztős tejet, a langyos joghurtot és a tojást. Bekapcsoltam a dagasztógépet és mikor már összeállt a tészta, beleöntöttem az olajat is.
Pár percig dagasztottam, majd letakarva, meleg helyen hagytam kelni 1 órát.
Elég ragacsos lett a tészta, de nem baj, mert kelés közben változik az állaga és könnyű lesz dolgozni vele!




Miután megkelt rizslisztes lapon kinyújtottam téglalap alakúra, kb. fél centi vékonyra.
És a képen látható módon feldaraboltam téglalapokra úgy, hogy fél virsli széles legyen. Megkentem ketchuppal, rátettem a fél virsliket és feltekertem.




Sütőpapíros tepsiben lekentem felvert tojással és megszórtam reszelt sajttal. 





Végül 180 fokos sütőben megsütöttem.



MÁKOS ÉS DIÓS KIFLIK



Ismét nagyon finom és puha kifliket sütöttem, a jól bevált túrós kifli tésztájából. Ez már a sokadik variáció, bármilyen töltelékkel is készítettem elképesztően finom lett.
mogyorókrémes és a gesztenyés változatot is érdemes kipróbálni. Ígérem, hogy nem fogtok csalódni. 😃





Dupla adagot készítettem:
30 g friss Budafoki élesztő
1 mk cukor
340 ml langyos tej
380 g Nutri free mix per pane
20 g tápiókakeményítő
100 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
1 tk útifűmaghéj,a por változata
6 ek gyümölcscukor (vagy 6 ek cukor)
100 g margarin
+a tetejére 1 tojás


Töltelék: a bejgliét használtam hozzá
15 dkg darált mák
2 dl tej
4 ek folyékony édesítő vagy 90 g cukor ízlés szerint
1 tk reszelt citromhéj

15 dkg darált dió
1,5 dl tej
4 ek folyékony édesítő vagy 90 g cukor ízlés szerint
1 tk reszelt citromhéj

Tetejére:
1 tojás

Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben 1 mk cukorral. A száraz hozzávalókat elkevertem a dagasztógép táljában. Majd hozzáadtam az élesztős tejet és bekapcsoltam a dagasztógépet. Amikor már összeállt,hozzáadtam az olvasztott margarint és pár percig dagasztottam a tésztát. Letakarva,meleg helyen kb.1,5 órát hagytam kelni.




Amíg kelt a tészta, elkészítettem a két tölteléket.
A mákoshoz 2 dl tejet és a 4 ek folyékony édesítőt felforrósítottam. Majd ráöntöttem a mákra és hozzáadtam a citromhéjat. Összekevertem és félretettem hűlni. A dióshoz szintén felforrósítottam a 1,5 dl tejet és az édesítőt, ráöntöttem a dióra. Végül belekevertem a citromhéjat is.
Teljesen kihűtöttem! 
Miután megkelt a tészta, két gombócra osztottam és kör alakúra kinyújtottam.
A szilikonlapon a legnagyobb kör méretére. (40 cm, kb.fél cm vékony)


Az egyik lapra rákentem a mákos tölteléket. 16 cikkre felvágtam és feltekertem a széles végük felől a kifliket.





Sütőpapíros tepsibe tettem a kifliket és lekentem felvert tojással.






A másik lapra rákentem a diós tölteléket és a mákoshoz hasonlóan kifliket formáztam.





Végül 180 fokos sütőben megsütöttem a kifliket.
Foszlós, puha és mennyei ízű!