Pár hete 1 kg Nutri free mix per pane lisztből készítettem leveles tésztát és 4 részre osztva lefagyasztottam. Kíváncsi voltam, jó lesz-e fagyasztás után is. Jelentem tökéletes lett a végeredmény.
Annyira, de annyira finom ez a tészta és az almás-vanília pudingos töltelék együtt. Elképesztően jó lett!
Ehhez az almáshoz egy adag tésztát vettem ki a fagyasztóból úgy, hogy 24 órával a sütés előtt a fagyasztóból a hűtőbe tettem át. Nagyon fontos, hogy hideg legyen a tészta és úgy kerüljön a forró sütőbe!!! Mert különben kiolvad belőle a zsiradék és kemény lesz a végeredmény.
Látszik a képeken, hogy szép leveles lett.
14 darab lett belőle
25 dkg Nutri free mix per pane liszt
25 dkg Rama margarin
1 dl hideg víz
1 mk só (sós változathoz 1 tk!)
1 tk 10%-os ecet
1 tojás
0,8 dl víz
1 ek folyékony Süssina édesítő (vagy 1,5 ek cukor)
25 ml víz+1/2 cs vaníliapuding
10 g margarin
1 mk fahéj
Töltelék:
3 nagyobb alma0,8 dl víz
1 ek folyékony Süssina édesítő (vagy 1,5 ek cukor)
25 ml víz+1/2 cs vaníliapuding
10 g margarin
1 mk fahéj
Először a tölteléket készítettem el. A megpucolt és apró kockára vágott almát beletettem egy lábosba. Ráöntöttem a vizet és az édesítőt. Miután 2-3 percig rotyogott,hozzáadtam a kikevert pudingot és besűrítettem vele az almát.
Levettem a tűzről és belekevertem a margarint és megszórtam fahéjjal. Ezután hagytam kihűlni!
Levettem a tűzről és belekevertem a margarint és megszórtam fahéjjal. Ezután hagytam kihűlni!
Miután kihűlt a töltelék, csak akkor vettem ki a hűtőből a tésztát és nyújtottam ki.
A leveles tészta elkészítése:
5dkg lisztet összegyúrtam 20 dkg margarinnal, lapos téglává formáztam és folpackba csomagolva betettem a hűtőbe.A 20 dkg lisztet elmorzsoltam az 5 dkg margarinnal, majd hozzáadtam a sót és az ecetet. A vizet apránként adagoltam hozzá, miközben kézzel összegyúrtam. 1 dl vizet készítettem oda és mindet felvette a tészta.
Ezután vágtam a tésztagombócba egy keresztet és letakarva hagytam pihenni 30 percet.
A tésztával nagyon könnyű volt dolgozni, nem törött és nem is ragadt le. Hajtogatáskor is jól viselkedett.
Ezután következett a hajtogatás:
1. először harmadolva hajtogattam
2. majd 90 fokkal elfordítottam a tésztát
3. ismét kinyújtottam
4. utána könyv alakban hajtogattam
5. majd 20 percre betettem a hűtőbe
Ezt a folyamatot 3x ismételtem meg:
-nyújtás
-harmadolva hajtogatás
-fordítás
-nyújtás
-könyv alakban hajtogatás
-hűtő 20 perc
-harmadolva hajtogatás
-fordítás
-nyújtás
-könyv alakban hajtogatás
-hűtő 20 perc
Tehát a 4. alkalom után következik a tészta töltése. Mindenképpen azt javaslom, hogy egy éjszakára, de legalább 5 órára tegyük be a hűtőbe sütés előtt!!!
Kb. fél cm vastagra kinyújtottam a tésztát, a széleket kiegyenesítettem és 10x10 cm-es négyzetekre vágtam fel.
A kihűlt almás töltelékből 1 evőkanálnyit tettem a négyzetek közepére. Majd háromszögbe hajtottam és a széleket jól lenyomkodtam.
Sütőpapíros tepsibe tettem őket és felvert tojással lekentem.
Majd 250 fokos sütőbe tettem a tepsit és kb 10 perc alatt megsütöttem. Nem tévedés a hőfok, kell neki a forró sütő, hogy ne olvadjon ki a zsiradék, ahogyan azt már írtam. De figyeljük a sütőt közben, mert gyorsan sül! Nekem a sarkait le kellett takarnom alufóliával, mert gyorsabban sült, mint a többi része. Legközelebb téglalap alakúra fogom hajtani.
Elképesztően finom! Erről biztosan nem mondja meg senki, hogy gluténmentes annyira jó a tészta.
Az ejszakai vagy 5 oras hutes mehet mar megtoltve is?
VálaszTörlésSzia
TörlésTulajdonképpen igen. Csak az a fontos, hogy a tészta jól lehűljön, hideg legyen mielőtt a sütőbe kerül. :)