2018. augusztus 23., csütörtök

ALMÁS PITE KELT TÉSZTÁBÓL



Nagyon szeretjük az almás pitét, de eddig csak omlós tésztából sütöttem. Most kipróbáltam kelt, élesztős tésztával és azt kell mondjam, hogy szerintem finomabb lett, mint a sütőporos változat. Jobban tartja magát a tészta, de mégis omlós állaga van. Nagyon finom lett!
Receptet a netről kerestem hozzá és többet összegyúrva született meg az én gluténmentes változatom.



Egy nagy gáztepsihez:
45 dkg Nutri free mix per pane liszt
30 dkg Nutri free mix per dolci liszt
csipet só
1 kezeletlen citrom héja
2 M-es tojás
30 dkg Rama margarin
40 g friss Budafoki élesztő
15 g Süssina por vagy 22 dkg porcukor (ízlés szerint)
1,5 dl langyos tej + 1 mk cukor

Töltelék:
Kb. 2 kg alma (pucolva, lereszelve)
3-4 tk fahéj (ízlés szerint)
12 ek Süssina vagy 10 dkg porcukor (ízlés szerint)

+ gm zsemlemorzsa vagy darált dió

Tetejére:
1 tojás

A tejben a cukorral felfuttattam az élesztőt. A liszteket elkevertem a sóval, az édesítővel és a reszelt citromhéjjal. Elmorzsoltam benne a margarint. Majd hozzáadtam a tojásokat és az élesztős tejet, végül kézzel összegyúrtam. A tésztát letakarva 40 percig hagytam pihenni.

Előtte:

Utána:


Addig elkészítettem a tölteléket. Az almát megpucoltam és lereszeltem. Megszórtam fahéjjal és összekevertem az édesítővel, állni hagytam.
Pihentetés után két gombócra osztottam a tésztát. Az egyik gombócot rizslisztes deszkán kinyújtottam tepsi nagyságúra. Majd belefektettem a sütőpapíros tepsibe és megszórtam zsemlemorzsával. Az ízesített almát kinyomkodtam és elosztottam a tésztán. Kinyújtottam a másik gombócot és ráfektettem az almára. Végül lekentem felvert tojással és villával megszurkáltam.





180 fokos előmelegített sütőben megsütöttem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése